Systemisch werken

Systemisch werken is een prachtige manier om inzicht te krijgen in jouw plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dit systeem. Het biedt een stilstaan bij wat er is, dat zien, voelen en omarmen.

Systemisch werken gaat er van uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Voorbeelden van een systeem zijn jouw gezin, jouw familie, jouw collega’s, jouw vriendengroep. Maar ook bijvoorbeeld jij en jouw verlangens of jij en jouw keuzes. Wat er in zo’n systeem gebeurt en de plaats die jij daarin inneemt, bepalen -vaak onbewust- hoe je het doet en waarom je dit zo doet.

In een opstelling breng jij een vraag in waar je helderheid over wil krijgen. Als dit in een groepssessie is, worden de hoofdrolspelers in dat vraagstuk op jouw verzoek vertegenwoordigd door andere deelnemers aan de sessie. En in een individuele sessie kan dit door middel van zogenaamde vloerankers. Zowel de vertegenwoordigers als de vloerankers worden door jou in de ruimte geplaatst precies zoals jij dit in relatie tot hen beleeft.

Een opstelling verheldert waar belemmeringen zitten en waarom je steeds in een bepaald gedrag vervalt die jouw groei en ontwikkeling in de weg staan. En maakt zichtbaar waar personen uit jouw systeem of thema’s die bij jou spelen niet hun juiste plek innemen. Zodra herordening van het systeem plaatsvindt, biedt dit een opening naar inzicht, acceptatie en een sleutel tot oplossing. De energie van het systeem kan weer stromen en de leden van het systeem, waaronder jijzelf, komen weer in hun kracht.